hoofd in Slovenië

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Teun

25 Maart 2008 | Slovenië, Koper

Al in Slovenië? Ja en nee. Ja met m’n hoofd, nee met de rest nog niet.

Over 2 weken ben ik er wel helemaal. Ik ga er van alles doen behalve internetten: eerst een paar dagen logeren in een Sloveens studentenhuis bij een goeie vriendin in Koper, Slovenië, daarna even naar Ljubljana waar ik uitgenodigd ben voor een sollicitatiegesprek! Jawel! Daar ben ik heel blij mee!!! :j Ik hoop dat ‘t goed gaat, het lijkt me heel interressant in Slovenië te mogen werken en wonen.
Daarna ga ik naar Novo Mesto, nog steeds in Slovenië, waar ik begin te fietsen (het zal eens tijd worden niet?). Ik ben er al eens doorgefietst in 2005, toen ik op weg was naar de Noordkaap. Novo Mesto betekent ‘nieuwe brug’ in het Sloveens, het lijkt me een mooie plek om m’n route naar de Noordkaap af te takken naar Iran. Nu ligt er nog sneeuw, hopelijk over 2 weken ook nog :-)

Daarna gaat m’n geplande route via nationaal park Plitvice in Kroatië, Bihac en Livno in Bosnië naar Dubrovnik, een Kroatische enclave in Bosnië.

Voorbereiding

Vanzelfsprekend heb ik mezelf onderworpen aan een zware, maandenlange voorbereiding, zowel fysiek, financieel en zeker ook mentaal. De fysieke voorbereiding bestond uit 1 weekendje mountainbiken door de Limburgse heuvels waar ik verwoede en serieuze pogingen heb gedaan mijn longen uit m’n lijf te fietsen. Dat is niet gelukt, wel trof ik in Limburg routes van een deerniswekkende schoonheid, veel modder en ‘s-avonds trof ik Edon in Maastricht waar het diner en de rosé er goed in gingen. De volgende dag fietse ik weer terug over het woeste Kempische plateau met klimmen tot wel 100m hoogte en op de toppen eeuwige regen ;-). Laat die Balkan passen van 2000m maar komen! Verder ben ik 1x 80km gaan wielrennen met Thijs, Nick en Ruben maar ook hier hebben wij niet verzaakt halverwege deze uitputtingsslag de kas te spekken van een café, alsook de kas van de hut van Mien Pils na afloop.
In de Leenderhei heb ik ook elk weekend gemountainbiked maar ook daar ben ik veel gestopt voor vossen, reeën, buizerds, konijnen, Schotse Hooglanders en olifanten. De laatste kon ook een Schotse Hooglander geweest zijn, het was schemerig. Als je 2 à 3 maanden gaat fietsen is het volgens mij beter met veel reserve te beginnen. Daarom heb ik me de afgelopen weken ook serieus toegelegd op het zuipen van liters bier en het eten van veul en lekkere gerechten. Zo ook het afgelopen weekend. Uiteindelijk lag ik binnen in een zorgeloze comaslaap met een glimlach op het gezicht. Willem kon aanmerkelijk minder lachen want die had ik per ongeluk buiten zijn eigen huis gesloten, het huis waarin ik zelf vreedzaam lag te slapen. Zo zie je maar dat trainingen niet altijd gepaard hoeven te gaan met masochisme, en dat drank meer kapot maakt dan je lief is.

Mentaal heb ik me wel heel lang en heel goed voorbereid. Mentaal voorbereiden is vooral veel opzoeken en voorzien: wat het weer gaat zijn, of er bergpassen ondergesneeuwd zullen zijn, of er levensgevaarlijke dieren leven, of er al toerisen zijn ontvoerd, hoe je aan geld komt, of het water drinkbaar is, hoe je “ophouden met stenen gooien verrekte jong!” zegt in het Turks, andere mensen spreken die er geweest zijn, enz. enz. enz. Als je met al die informatie alleen maar meer zin hebt om eraan te beginnen dan weet je dat het mentaal wel goed zit en je weet al redelijk goed wat je kunt verwachten. Wat zeker niet wil zeggen dat je nooit verrast zult worden, want dat word je elke dag toch wel ;-) Alleen heb je dan net wél die oordruppels en watjes bij voor een oorontsteking of dat reserveschakeltje van de ketting die kapot brak.

Genoeg gezeverd, volgende x échte verslagen. Tot slot een paar reacties op reacties:
@ Pieter & Maria: die man aan mijn zijde is niet Josef Visionarovitsj Stalin maar Wil van de Wijngaart! Geen wrede tiran dus maar een energieke tekenleraar van wie ik heel veel geleerd heb.

@ Thomas: maybe I’m going to answer in German, but if I start in German I’m afraid I’ll never stop in German and I don’t know where that's gonna end, but I keep in mind the Stockholm syndrome… uhhhh Stockholm invitation ;) thanks!

the English version:

I’m well prepared and can’t wait to go! In 2 weeks from now I’ll be in Slovenia for a few days, then I start biking to Dubrovnik, starting in Novo Mesto and passing by national park Plitvice, Bihac and Livno in Bosnia. In Slovenia I’ve also got an appointment for an application talk at an architectural office in Ljublana, so wish me luck… Next time I share the photos with you!
My physical preparation consisted merely of drinking lots of beer and eating lots of delicious food because I think that’s the best preparation for a 3 months biketrip. This picture attached goes back to February, so I’ve already been training for over a month! Mentally I’m well prepared as well, I’ve learnt how to say ‘stop throwing stones you devilish kids!” in Turkish, that will be enough, won’t it? Next to that I know I can expect snow in Bosnia and 40C in Iran and it makes me only more motivated! Thanks for all your support, I really appreciate it! Next time lots of photos for you

• 28 Maart 2008 - 09:16

(Quote)

Voor de goede orde: Dubrovnik is géén Kroatische enclave in Bosnië!
    In welke periode hoop je in Bihac te zijn?

• 28 Maart 2008 - 09:18

En check www.cyclingdutchgirl.waarbenjij.nu eens voor inspiratie!

• 28 Maart 2008 - 18:43

Teun:

rond 13/14/15 april hoop ik door Bihac te fietsen. Waarom wilt u dat weten?
    Weet u toevallig ook meer over Dubrovnik? Zoals ik het op de kaart zie lijkt het een stukje Kroatië van 10x60km omringd door Bosnië en Montenegro...

• 29 Maart 2008 - 08:21

Mirjam:

In elk geval beter georganiseerd dan ik ooit geweest ben. (vandaar misschien dat ik mid-zomer in Iran, en mid-winter in Tibet was..)
    Ik ben in 2005 ook naar de Noordkaap gereden! maar niet via Slovenie... lijkt me enigszins uit de route.
    Ik zou zeggen veel plezier, en die stenengooiende jongens vallen mee. 'Siktir git' (flikker op int turks) kan helpen...
    Heel veel plezier, en als je vragen hebt, je roept maar.
    -cyclingdutchgirl-

• 30 Maart 2008 - 09:52

Dan kan ik iedereen daar vast waarschuwen, zodat ze jou en jouw fiets niet van de weg drukken :-D
    Google eens op Dubrovnik en je krijgt héél veel informatie.

• 11 April 2008 - 07:16

Betsy:

ha die flierefluiter,
    alles oke? ja je zult wel geweldig genieten en laat de rust maar over je heen komen dan komen de inspiraties vanzelf. Teun fiets hem erin.
    Lieve groetjes van jan en betsy

Verslag uit: Slovenië, Koper

Leende - Tatvan

hallo allemaal!

WIE & WAT???

WAAROM IRAN???

"ookal is de vreemdeling nog zo slim, hij is blind"
(quote uit "een goede man slaat soms zijn vrouw" van Joris Luyendijk)

"houd contact met andere mensen"
(Iraanse kameeldrijver tegen een Engelse toerist)

Maar....

jaaaaaaaaaa fotos!

17 April 2008

carvan cevitan

14 April 2008

soms miezert t soms hoost t maar altijd regent t

25 Maart 2008

hoofd in Slovenië

09 Maart 2008

wat is deze???
Teun

hallo allemaal! WIE & WAT??? Voor diegene die het nog niet wist, ik ben Teun, 26 jaar, afgestudeerd aan de TU in Eindhoven als bouwtechnisch ontwerper en nu ga ik proberen naar Iran te fietsen. Als 't niet lukt is 't niet erg. Op www.teundevries.tk staan o.a. verslagen van m'n oude fietsreizen, ter leering ende vermaeck. Sinds m'n eerste fietsvakantie in 2001 ben ik verslaafd geraakt aan deze manier van tijd besteden en ik heb nog geen zin om te gaan afkicken. Integendeel: ik sta op het punt te beginnen aan de langste fietsvakantie die ik ooit gemaakt heb! WAAROM IRAN??? Gewoon, ik heb zin om een eind te gaan fietsen. Natuurlijk, Iran heeft een oude cultuur en het lijkt me cool om weer eens door medina's te struinen en om 5.30 opgeroepen te worden voor het gebed, kortom om in een cultuur te leven die zo ver mogelijk afstaat van de Nederlandse cultuur. Maar Iran is niet het doel. Ik hoop vooral onderweg veel nieuwe, mooie, interressante, leerzame dingen te gaan zien en mee te maken. Dat is het doel! Elke dag goed om me heen kijken wat er te zien is en hoe mensen leven. Ik ga in april, mei en juni, dat zijn geen vakantiemaanden en de gebieden waar ik doorheen wil fietsen zijn niet allemaal even toeristisch dus ik zal me eerder een lamme flikker voelen die eigenlijk had moeten werken dan een toerist. Wat valt er te leren van de cultuur in de binnenlanden van Turkije bijvoorbeeld? Dat weet ik ook niet. Misschien wel wie je zelf bent en wat je zoekt? Dat soort dingen. "ookal is de vreemdeling nog zo slim, hij is blind" (quote uit "een goede man slaat soms zijn vrouw" van Joris Luyendijk) Als dat zo is zie ik wel dingen maar tegelijkertijd zie ik de dingen ook niet zoals ze zijn. Theaterstukken worden opgevoerd voor mij, de rijke toerist uit Nederland. Ik ben benieuwd! "houd contact met andere mensen" (Iraanse kameeldrijver tegen een Engelse toerist) Globaal toerisme is een manier om in contact te komen met andere culturen en daar kunnen beide van leren Maar.... Het globale toerisme is ook een ecologische, economische en culturele ramp. Wat te denken van de gigantische milieuvervuiling van al het toeristentransport (met name het vliegtuig)? Wat te denken van de vakantieparadijzen voor rijken in arme gebieden die leiden tot desintegratie, jaloezie en een kloof tussen rijk en arm? Wat te denken van culturen die overhoop worden gegooid om aan de wensen van de (westerse) toerist te voldoen? En wat doe ik daaraan? Ik ben onderdeel van dat systeem, alleen fiets ik en vlieg ik niet, ik plant m'n tent het liefst bij mensen in de achtertuin en slaap zo min mogelijk in hotels, ik kan boerekool en McD. wel een tijdje missen en eet wat de pot schaft... maar toch... ik kom uit het rijke Nederland en ik fiets. Dat ziet iedereen. Dat gaat vast en zeker allerlei reacties oproepen, met name in afgelegen, van God en Allah verlaten dorpjes. Mijn wapen is vriendelijkheid en respect. Eens kijken of ik daar verder mee kom dan het voltallige Duitse leger ooit geweest is ;-)

Actief sinds 09 Maart 2008