soms miezert t soms hoost t maar altijd regent t
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Teun
14 April 2008 | Bosnië en Herzegovina, Livno
Maar goed, laat ik bij t begin beginnen. Het begin, dat waren de dagen bij Renata in Slovenie en t sollicitatiegesprek daar. Eigenlijk is me dat net iets te prive maar laat ik zeggen dat het heel leuk was ;) Werken in Ljubljana mocht, (bij Bevk en Perovi) maar net als iedereen daar, voor 900 euro netto... tja... kmoet er nog eens goed over peinzen...
dan t fietsen. De regen was me de eerste dagen bijzonder goed gezind. De tweede dag al had ik al mn kleren nat en met 11C erbij was t nogal fris. Dichtbij Plitvika Jezera (wat een heeeeeeeeeeeeel mooi nationaal park is) nam ik zowaar een kamer in een pension, wat ik nog maar 1x eerder had gedaan in de Ardennen midden in de winter na 2 nachten bibberen in de tent. Nu kon ik er mooi al mn kleren drogen en mezelf opwarmen wat pure noodzaak was. Een beginnende oorpijn begon al stampij te maken. Jawel, stampij ja. De volgende dag regende t smorgens nog. Toch begon ik als een razende de tent en alles in de bob te schtoempen en toen ik alles erin had geschtoempt kwam ik erachter dat ik in mn grote woede zelfs de bagage voor achter op de fiets erbij had geschtoempt, iets wat me daarna bij droog weer nooit meer gelukt is, bij lange na niet. Om 10.30 zat ik alweer in een cafe wat op te warmen met een bak kakav (warme choco) toen er een vrachtwagenchauffeur binnen kwam. Hij bestelde een dubbele wiskey en buurte wat met het barmeisje. Nog voordat ik met mn ogen geknipperd had had ie de dubbele wiskey al achterover en stapte weer in de truck. Hij zal wel veel ontspannender rijden zo... Er wordt sowieso opvallend veel gezopen hier, maar nu went t al dat er mensen om 10h of eerder al aan t zuipen zijn dat ze niet meer recht kunnen lopen. Zo ontweek ik ook een zatlap rond 13h die van links naar rechts over de drukke N weg zwaggelde waar door iedereen 80 wordt gereden. Niet dat er iemand claxoneert of zo, its part of life here i guess.
Eens zien, nog 1 memorabel verhaaltje. Gisteren was zo'n typische foute Teun-doorfiets dag. Zoeen waarvan ik nu denk dat doe ik nooit meer. Het was echt een van de mooiste fietsdagen ooit, in Bosnie dus, af en toe wat gravelpaden, toen bij Martin Brod stond Drvar linksaf terwijl t volgens mijn kaart rechtdoor zou moeten zijn. Ik vertrouwde t bordje maar en ging links. Tot mn verbazing was t zelfs een asfaltweg - die dus niet op de kaart stond! Ook tot mijn verbazing klom ik het volgende uur met 5km/h tegen een berg op die god-weet-waar zou eindigen. Niemand die ik nog tegen kwam. Het was nog mooier dan de gorges du Verdon in Frankrijk (ook zon soort weg). Uiteindelijk kwam ik langs een BEWOONDE boerderij (ongeveer 50 a 70% van de huizen hier zijn verlaten of kapotgeschoten - het tweede wil nog niet zeggen verlaten). Doodop vroeg ik of ik mn tent in hun tuin mocht opzetten. Dat verstond oma van 70 helaas niet. Ze zei alleen maar aiaiai en nanana. Toch begon ik eraan en in 2 minuten stond ie. Daarna kwamen haar 3 zonen juist terug van t werk op t land en ze vroegen me te komen eten. Dat was geluk! Bovendien sprak een van hen 3 woorden Engels! De andere spraken Russisch geloof ik, het waren Servische Bosniers. En zo zat ik daar ergens in de bergen aan een heerlijk diner. Het voorgerecht (VODKA) heb ik maar vriendelijk geweigerd want na 113km door bergen fietsen kunnen er rare dingen met vodka gebeuren. Wat heb ik goed en veel gegeten. S-avonds bleef hun hond mijn tent de hele nacht trouw, hij heeft de beren goed weg gehouden. Die zitten er wel degelijk in Bosnie, want door de vele landmijnen gaat t prima met de natuur hier, toch snap ik niet wat die Bosniers aan al die landmijnen vinden. In Kroatie liggen er trouwens ook, best dichtbij nationaal park Plitvika Jezera ook. Wildcamperen zit er dus echt niet in voorlopig, misschien in Bulgarije of Macedonie weer.
OK tot zover, volgende keer ga ik verder waar ik nu gebleven ben, dan komen ook de fotos mee. Groetjes Teun
PS inmiddels schijnt de zon volop en heb ik al een rooie kop van de zon...
IN ENGLISH:
oh dear English friends, Im so tired of typing so much in Dutch and this Bosnian computer doesnt have an apostroph grrrr... but everything is going well with me, later when I have more energy to type I will sure type some more. Just one prejudice that I have shot into pieces: Ive been invited for dinner by three Servian man of 25, 26 and 28 years old. They were very good for me, also their mother although in the beginning she was a bit reserved. Yes, dinner started with a good vodka that I friendly refused. And I always thought Servians were those evil people who wanted to extend their territory by all means... but they are very friendly! So far...
Now Im in Livno, central Bosnia and soon Im going to Mostar and Dubrovnik byebyebye!
Teun
15 April 2008 - 07:19
Joep:
Dat klinkt als een typisch hoe kom ik weer in het ritme der afzien verhaal. Welnu voor mij is dat hier ook geen probleem. Ik zal dus voor je duimen.
P.S. Ik denk dat 900 euris geen slecht loon is, als het echt netto is. Wel is der overweging wat je later met dat geld kunt... -
15 April 2008 - 08:48
Glupo:
Ook Bosnische Serviërs spreken SERVO-KROATISCH.... Kon je je reis niet wat beter voorbereiden? -
15 April 2008 - 11:20
Liefs Uit Ommel:
Was ik nou tóch maar meegefietst...
Voor morgen, een hele fijne verjaardag !!! We zullen er hier inne up jou vatte!
Zet hem op! -
15 April 2008 - 16:19
Van Uit Maarheeze:
nou Teun dat is me nogs eens een verhaal
wat zal je blij zijn geweest om je kleren te drogen verder het weer heeft je in het begin niet mee gezeten dus die wiskey komt dan goed van pas maar je schijft dat de zon er weer was! we vinden het mooie om je verhaal te volgen nou Teun op weg naar het volgend verhaal verder van harte gefeliciteerd Teun drink daar morgen maar een goede wiskey op
groeten van uit Maarheeze -
16 April 2008 - 06:53
Snoeijen Uit Nuenen:
Ha die jarige Teun, van harte gefeliciteerd met je verjaardag vandaag!
Heel leuk wat je aan ons schrijft, geniet nog maar met volle teugen!
gr. pieter, maria, en kids -
16 April 2008 - 09:22
Francien:
teun van harte gefeliciteerd met je verjaardag, vandaag 'n keer geen macaroni maar laat je lekker verwennen met een heerlijk etentje en 'n flesje wijn, fijne dag, groeten Joost Sjoerd Antoon Francien en Bobbie natuurlijk -
16 April 2008 - 09:29
Susan:
Zivjo Teun!
Vse najboljse za rojstni dan! :D ofwel fijne verjaardag! Leuk om over je avonturen te lezen, nog heel veel plezier en geluk gewenst! Liefs, Susan -
16 April 2008 - 21:07
Willem:
Bedankt voor deze vijf minuten schitterend Teun-vermaak, vanuit mijn zwarte bureaustoel in Eindhoven. Nu is mijn vraag: heb je nog geneukt? Dat interesseert mij dan weer. Ik ga niet zeggen dat je iets niet moet doen, want dan doe je het extra wel, dus ga lekker zo door en weet het: beter één been in de hand, dan tien door de lucht! Gefeliciteerd trouwens met je verjaardag, ik hoop dat je vanavond weer ergens kan aanschuiven om deze keer wél die wodka te adten! Met een stukje authentieke granaatscherventaart natuurlijk hè. Tot later!